tisdag 22 november 2011

Vallhundskurs på Seglinge

Foto Eva Karlsson
Förra veckan var jag inbjuden att hålla kurs i två dagar på Seglinge hos Eva Karlsson. Det är så roligt att hålla kurs när allt kringarrangemang är bra och kursdeltagarna har bra koll på sina hundar så att tiden verkligen kan användas till vallningsträning. Och inte minst roligt att få se lite andra hundar än de vanliga - det finns faktiskt många bra och intressanta hundar i detta land, man behöver absolut inte åka över vatten för att hitta något som är värt att lägga träningstid på (har gått runt och laddat för ett inlägg om avel och stamtavlor - kommer när tiden är mogen och jag får tid). Anja och Joski som var med på kursen kom ända från Finland med tre fina hundar, och de andra hörde hemma i SULVKs område.
Foto Joski Rissanen
Emelies härliga unghund Emil lärde vi att runda djur ur balans och efter lite teknikövningar inne i 25:an så kunde vi gå ut och hämta djur med utgångar ur balans på 50-75 meters håll. Det blir så fint djup i upptaget när man tränar unghundar att gå till kl 12 ur balans. Det öppnar upp dem i huvudet så att man slipper pressa för att de ska hålla avståndet, de blir avslappnade och positiva.
Foto Joski Rissanen
Anjas kraftfulla Rhy 18 månader, son till Kevin Evans Mirk om ni inte redan gissat det av looken.
Foto Joski Rissanen
Rhy har tränat för mycket på tröga och nonchalanta djur och inte lärt sig att kommunicera med fåren när han startar dem - här står Anja och jag och planerar hur vi ska få honom att presentera sig på ett bättre sätt för dem. Han kan, det visade han, men det kommer att gå åt en del träning på känsligare djur.
Foto Anja Lehtiö
Joskis 11-månaders hane Kinloch Kuje - en tonåring som började hitta lite flanker och en aning självbehärskning bakom djuren.

1 kommentar:

  1. Tack för en otroligt lärorik kurs och för massa nya tips! God Jul!

    SvaraRadera