onsdag 12 maj 2010

Mellan stängsel och stängsel


Förlåtförlåt alla fula mobilkamera-bilder men just nu orkar jag inte ha med en vanlig kamera ut för det är så mycket annat att släpa runt på när man ska stängsla. Och stängslar är det enda jag gör om dagarna för närvarande, men som belöning efter vissa sträckor så får jag träna. Alltså observera att vissa sträckor måste göras innan det är tillåtet med träning, så det går inte att fuska och säga att det är OK att träna något speciellt klockslag. En rätt bra kombination av morot och piska för det går framåt med stängslingen och hundarna får sin träning.

På bilden ligger Sapp och tittar på medan jag skruvar isolatorer, och det märkvärdiga är att han ligger. Han har äntligen kommit så långt i sin utveckling att han inte måste springa omkring och greja hela tiden. Och när han är stilla så ligger han gärna och illstirrar så här uppmärksamt på mig, i timmar kan han följa med och bara ligga och titta.

I träningen går det också framåt för nu kan jag ställa lite enkla krav utan att han tappar all koncentration eller blir rädd. Så nu håller jag på och gör tydligt för honom att han ska jobba antingen med att driva eller med att släppa och flanka. Fram till nu har jag annars bara gått omkring med linan och försökt hjälpa honom att hålla en kontinuerlig kontakt med djuren (dvs att inte falla för en massa impulser och koppla av och på hela tiden) och då inte brytt mig om var han gått. Han har också börjat fatta att en tillrättavisning är till för att han ska ändra sig, och detta är ett väldigt stort steg för en hund som inte är normalt socialiserad.

Seth håller på att lämna träningsstadiet antingen flank eller driv och har fått börja lära sig att flankera under drivning. Med Seths krav på total kontroll så kommer det att ta ett tag innan han fixar detta med kallt huvud och rena rörelser, men det kommer att bli så bra så bra när det är klart. Han har också börjat öppna upp lite mer för mitt inflytande och hamnar inte så lätt i tjuriga lägen längre, utan är "keen" och vill hitta en lösning för att få fortsätta. Han är en hund som vet hur man GÅR med får, och träningen får ta hur lång tid som helst bara jag inte förstör denna naturgåva han har.

1 kommentar:

  1. Fint han ligger där, önskar att vissa andra ville ligga lika fint och lugnt. Roligt att det går framåt.

    SvaraRadera