torsdag 26 maj 2011

Vi hälsar på Doff, Claes och Sofie


Idag har vi varit och hälsat på Doff på hans nya arbetsplats, ett underbart naturreservat i Blekinge skärgård i kuperad terräng och med öppna betesytor varvade med stenhällar och skogsdungar. Och som verklig guldkant på denna miljö hade Claes tagit med kaffe o mackor som vi kunde pausa med mellan två träningspass.

Jag har ju aldrig varit och introducerat Doff i arbete hos Claes och Sofie, utan de har fått klara sig med det de hade med sig efter några få kurstillfällen på förra sommarens nybörjarkurs. Men idag hade vi alla bokat in en dag då vi skulle ta ledigt och valla med Doff. Det har ju lite respekt med sig när ett enskilt bete kan vara 30 hektar oregelbunden terräng som hunden ska lära sig att samla fåren på för inräkning, vägning och allmän inspektion. Fastän hela vintern gått sedan jag jobbade med Doff senast så högg han direkt och jobbade för mig nästan som om det var igår, samma fina innerflanker i drivningen och bra upptag och grepp om djuren. Förutom jobbet som djurskötare så tränar han också lite lydnad ihop med Sofie. Roligt tycker båda två men Doff har som många andra Border Collies i lydnadsträning en del problem med att vara lite för översmart och räkna ut saker som han inte ska räkna ut.

Även Seth och Zack fick en del nyttig träning i att söka sig utåt i okänd terräng. Zack har fortfarande svårt att föreställa sig att det kan finnas djur längre bort än han ser, men Seth klarade det bra när han väl förstått att det fanns en hel halvö full av får.

Vi hittade ett färskt lammskelett också med en prydligt flådd fäll bredvid sig, så jag trodde det var lo som varit på besök. Men besiktningspersonen från länsstyrelsen som kom senare på dagen bedömde att det var räv. En stor och stark räv i så fall för det var ett texellamm i ålder mellan tre och fyra månader.

1 kommentar:

  1. Grattis Lena och Zack till GK vallhundsprov...Så kul att läsa om er

    SvaraRadera