söndag 15 september 2013

Okända hanhundar 2

Det här inlägget, och några kommande i samma serie är tajmat till att "betäckningssäsongen" nu inleds i vallhundsvärlden. Syftet är kort sagt att öka intresset för okända hanhundar som det trots en glamourfri tillvaro finns något skäl att använda i avel. 

Att det urval hanhundar som används i avel är ganska begränsat beror bl a på att modet sviker hos många tikägare som tycker att de behöver ett känt namn att marknadsföra sin valpkull med. Tyvärr väljs därför ofta hanhund med hjälp av kändisfaktorn. För det mesta är det väl hunden själv som varit ute och visat upp sig på tävlingsbanorna och blivit lite kändis, men ibland är det även så illa att det räcker med en kändisägare till hunden för att den ska bli flitigt använd. Dessvärre är det ofta också låg ärftlighet på tävlingsprestationer, även om tävlingar givetvis har som ett syfte att visa upp bra hundar.

För att komma ifråga för den här serien med blogginlägg gäller istället:
1) att ägaren själv inte varit ute och visat upp och meriterat hunden mer än i högst begränsad omfattning,
2) att jag själv sett rätt mycket av hunden (t ex som elev till mig på kurs)
3) att jag inte känner till att hunden själv eller nära släktingar är kända nedärvare av olika sjukdomar
4) att hunden representerar linjer eller egenskaper som brukar vara efterfrågade 

Den uppmärksamma läsaren har redan konstaterat att rubriken på inlägget säger att det nu är dags för den andra hanhunden i serien. Och så är det även om den första o-kändisen presenterade under annan rubrik i våras när jag lät Yazz bli pappa till Maes valpkull. Han har en lika okänd kullbror som heter Yim som också har samma fina rörelser och är lika lättlärd, men kanske lite mindre rätt fram och lite lättare att öppna upp på flankerna - ett personligt val vad man föredrar.

Men nu över till presentationen av o-kändis nummer 2.



Han heter Taff och matte heter Anna-Carin Eliasson, och de bor i Klavreström i Småland. Han är röntgad med A-höfter och Optigentestad ej anlagsbärare av CEA. I somras gick de ett VP och blev godkända  trots att det var svårt (endast 5 godkända av 12 startande). "Jag klantade till mycket men det blev tillräckligt med poäng för att Taff gjorde hämtet så bra", berättade Anna.Carin.

Jag tycker Taff hör hemma i den här serien som son till Pennant Williams Sweep som är rankad som en av Storbritanniens bästa hundar. Under åren 2007-2011 hörde både Sweep och hans pappa Dale till de mest använda ISDS-registrerade hanhundarna. Jag tycker också att Taff i sitt sätt att röra sig representerar rätt mycket av det man förknippar med Sweep. Taffs drivningar är fokuserade men avslappnade och han har lätt att öppna upp, kanske en tendens att bli lite vid, väldigt naturlig hämtare. Lätt att få igång både på flankrörelser och rakt mot djuren.

Taff kom till Sverige som valp inköpt av en svensk i samband med World Trial 2011, men när han flyttade hem till Anna-Carin var han en bångstyrig och högenergisk unghane. När jag senast såg honom på en lektion hemma hos mig i somras var han betydligt mer cool, och han och Anna-Carin var ett par som verkligen trivdes tillsammans. Han har alltid varit lättpåverkad och haft lätt att rätta sig i vallningsträningen. Socialt uppfattar jag honom som glad och positiv utan några rädslor.

3 kommentarer:

  1. Väldigt bra initiativ! Det måste ju finnas massor med oslipade diamanter ute i landet som har mycket att tillföra aveln, istället för att alla ska använda den senaste kändishanen...

    SvaraRadera
  2. Jag håller med tycker att det verkar avlas för mycket på kändisskap särskilt förarens. Men det är ju svårt för det är ju svårt att hitta dom hundarna som ¨bara¨ jobbar hemma på gården. Tycker själv att det är väldigt svårt att hitta något intressant när det är dags att leta valp.

    SvaraRadera
  3. Mycket bra och tänkvärt skrivet.
    Har själv funderat i dessa banor.

    SvaraRadera