tisdag 29 oktober 2013

En bror till

I den gångna helgen fick vi besök av Sofie och Jazz som är en annan av Bops bröder. Jazz har precis gått ut valpkursen med stort A, och nu tyckte Sofie att det var dags att kolla om han också hade mognat att tända på får. På Påtorps gård där Jazz bor ihop med Claes, Sofie och Ty Nant Doff är fåren hela sommarhalvåret borta från gården i naturreservat vid Blekingekusten så Jazz hade ännu inte provat på får när de kom i lördags eftermiddag.

Så här såg det ut i början: intressant men både lite läskigt och upphetsande, och bäst att hålla koll på att matte var med.


Efter en stund hade Jazz börjat få åsikten att fåren skulle gå undan för honom. På svansen ser vi att han är taggad men också osäker på vad han ska göra - det hindrar i alla fall inte att han med full kraft går in för att vända de tackor som ställer sig mot honom.


Tio minuter senare har Jazz riktigt fått smak för att hålla igång fåren, och lämnar matte långt bakom sig även om han slänger en blick.


Ytterligare tio minuter senare när jag stoppat ner telefonen i fickan o slutat filma så var lydiga och mattefixerade Jazz t o m lite olydig och ville inte avbryta och komma med oss.

Nu har ni sett filmer på tre av de fyra bröderna i Maes kull första gången i fårhagen, och vi kan konstatera att de varit mycket lika varandra under sin första tändning: Ingen av dem har visat något headingbeteende utan matar obekymrat på bakom djuren, ingen av dem biter och alla tre håller ett visst avstånd till fåren istället för att jaga in i hasorna på dem. Spännande fortsättning följer när de blivit lite äldre och träningsbara - imorgon fyller de fem månader.



Och här är en bild på Zack på träningsfältet kl 16.55 vintertid 28 oktober. Nu väntar miserabelt mörker i flera månader. Sommartiden kunde faktiskt ligga kvar någon månad till så att eftermiddagarna inte bara försvinner i november.

Men hösten har varit lång och fin. I växthuset har vi olika sorters god paprika.

Årets odlarnyhet Physalis mognar inte förrän nu i växthuset, syrliga och kryddiga i smaken och inte för söta.

Tulpanpelargonen har blommat fantastiskt hela sommaren även om den nu börjar se lite bedagad ut.
Och projektet skuggträdgården blev också klart trots hundarnas benägna bistånd. Till nästa sommar kommer marktäckarna att breda ut sig över all yta som inte är stensatt.


Bygget av nya huset har också gått framåt, och jag är mycket nöjd med mitt sommarjobb med renovering och linoljefärgsmålning av fönstren. Valet föll till slut på emipireröda bågar som blev vackert ihop med mellangrå snickerier och ljus rödockra i slamfärgen. Utbyggnaden är laserad med tjäralinbets.

"Det hade gått en dag, av ingenting förmörkad, en nästan lycklig dag."
      En dag i Ivan Denisovitjs liv

4 kommentarer:

  1. Släpper du dem alltid lösa på stor flock? Även när du har kurs?

    SvaraRadera
  2. Nej, jag håller inte valpkurser utan så här gör jag bara med egna och valpköpares valpar. De unghundar som kommer på vallhundskurs är för gamla att göra så här med och olyckor skulle inträffa eftersom deras förare inte skulle klara av att "fånga" all kraft som lösgörs hos både hund och får i situationen. Det är inte alla valptyper det går att göra med heller - en del biter t ex när de blir upphetsade. Men med valpar som "sköter" sig tycker jag att det är ett bra sätt att låta dem skaffa sig lite erfarenheter av hur får fungerar - inga spänningar kvar när det sedan är dags att börja träna och ställa krav.

    SvaraRadera
  3. Kul att se valparna Lena men... oj så fint huset ser ut :)
    /Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja sedan kan jag ha helgkurser med fin inkvartering när det är klart om något år,,,

      Radera