torsdag 29 september 2011

Lammkött


En sommar har passerat och de här små ulltussarna har blivit rätt rejäla muskelknuttar. Vi har börjat plocka ut och skicka på slakt, så alla som vill ha gott kött från våra fina naturbetesvårdare är välkomna att beställa en lammlåda. Maila till lena(snabela)karlssonpost.se

De lamm som vi säljer själva går inte till något stort slakteri utan vi kör dem i hästsläp till ett mindre slakteri i Blekinge, direkt från betet. De är vana vid att åka släpet mellan beten i olika byar så det är en hantering som inte stressar dem det minsta. På slakteriet tas de om hand så snart de lastats av och behöver inte trängas ihop i boxar med djur de inte känner i väntan på slakt. Sedan hänger de några dagar på mörning innan de styckas ner.

En lammlåda innehåller ett helt lamm styckat enligt dina egna önskemål, färsen är mald m m, bara att packa och lägga i frysen. Priset är 70 kr/kg inkl moms nu under höstslakten, sedan blir det dyrare. Vikten du betalar för är hela lammets vikt, sedan är det upp till var och en att bestämma hur mycket man vill ha benfritt. Vi kan inte hantera försäljning av halva lamm, så det är bättre att slå sig ihop med någon mer och dela om ett helt lamm är för mycket. Lammen brukar väga mellan 18 och 22 kg.

Vi skickar också skinn till beredning och de brukar komma tillbaka färdiga ungefär från Lucia och två månader framåt. Olika färger och tjocklek, mer info kommer.

Ett foto från vintervistet där våra livliga rödkullor bor på en halmströbädd och även kan gå ut och springa av sig lite i en rastgård.

Om 3-4 veckor kan vi också sälja kött från våra fina rödkullor. Det är en utrotningshotad gammal lantras och man har vissa bidrag för att man håller igång aveln på dem. Jag kan säga att det är surt förvärvade slantar för rödkullor är egensinniga och mycket naturliga djur som inte alltid är så lätta att hantera. Svårt och dyrt också att hitta obesläktade tjurar till betäckningen. Men de är också utmärkta naturbetesvårdare avlade för att föda sig på det som finns att äta i naturen. I gamla bondesverige var rödkullan en kombinationsko som både var en bra mjölkko och köttproducent, men i dagens specialiserade lantbruk är hon inte tillräckligt lönsam som varken det ena eller andra. Maken till gott och mört kött får man i alla fall leta efter, själva är vi bortskämda och äter inget annat nötkött - det har ingen likhet med det sega långfibriga köttet från dagens köttrasdjur. Jag kommer att sätta ihop en låda med blandade detaljer som vi säljer till ett enhetspris. Allt är benfritt och vacuumpackat och klart att lägga i frysen. Återkommer med detaljer men hör gärna av er med förhandsintresse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar