tisdag 4 augusti 2009

Tävlingar i Listerby

Nybildade Blekinge Vallhundsklubb höll sina första tävlingar i Listerby 1-2 augusti. Det var IK 2 på lördagen och IK 1 på söndagen. Jättefint stort fält och bra arrangemang av klubben trots att de allra flesta funktionärer var nybörjare på vallhundstävlingar. Jag hade själv (som stödmedlem i klubben) ställt upp på att fungera som tävlingsledare under bägge dagarna vilket innebär en väldig massa samordning och se till att allt flyter på samt att diverse frågor från tävlande, domare och funktionärer får ett svar. Inte helt lätt att fokusera på sina egna tävlingsinsatser samtidigt, men ska tävlingsverksamheten hållas igång så måste ju alla bidra då och då. Men nästa tävling blir det skönt att bara vara vanlig tävlande.

IK 2-banan var stor och fåren var svåra på flera olika sätt så det var en rejält krävande tävling men bra. Medelpoängen blev 40 så jag är riktigt nöjd med att mina hundar som var tävlingens yngsta deltagare gick runt med 64 (Doff) och 57 (Donna) poäng. Doff fick därmed en sjätteplacering och SM-poäng för fjärde gången - han går väldigt jämt men är ännu inte riktigt klar för en plats på prispallen. Men roligast av allt var att Donna verkligen samarbetade och hade kontakt hela vägen - nu finns förutsättningar för henne att börja gå riktigt bra! Under hennes korta tävlingssäsong har hon utvecklats från att vara störtstressad och utom kontakt till att vara lugn, harmonisk och inriktad på samarbete den här gången. Förra tävlingen i Näsbyholm jobbade hon på djuren och var koncentrerad på det (vilket var ett framsteg i sig), men var väldigt störd av mina kommandon och ville bara gå på instinkt - nu tog hon all styrning fastän detta var den svåraste tävling hon varit på och det kändes SUPER!!! En fjortondeplats räckte poängen till i ett startfält på 35.

IK 1-tävlingen blev tyvärr inte så bra. Banan var för kort och det var för nära till hanteringsfållan så många flockar hade en eller två tackor som bara hade i sinnet att rusa tillbaka dit. Det blev alltså inte så mycket vallning för de tävlande utan mest en hel del spring för att hålla djuren på banan där det var mycket drag, tyvärr också en del bitningar och nafsande. Jag valde själv att lägga både Doff och Donna när fåren började skena i ett trångt läge med drag och lät djuren gå av banan istället för att rusha på dem och riskera en bitning. Skönt att båda två klarade av att lyda och lägga sig i det lite upphetsade läget - det tror jag inte någon av dem hade gjort för några månader sedan.

Nu tar vi lite vila och bygger upp oss med lugn träning och vardagsarbete tills det är dags för nästa tävling.

1 kommentar:

  1. Tusen tack för att du ställde upp och var tävlingsledare på våra tävlingar. Stor prestation att du även själv kunde fokusera om delta med dina två hundar. Grattis till fina prestationer och placeringar på lördagens bana.

    SvaraRadera