söndag 19 april 2009

Betesdags

Äntligen börjar så många stängsel vara klara att det går att börja köra ut djur i alla de byar där vi har betesmark. Ni som inte är smålänningar kanske tror att det bara är att köra runt med en fyrhjuling med stängselmaterial och titta över anläggningarna. Men nej så fel ni tror. Här är stenbumlingar och stenmurar och träd och buskar, så man för köra med en traktor eller hög bil med fyrhjulsdrift så långt det går och sedan traska fram och tillbaka med stolpar, spett och klubba, skarvtråd, borrmaskin och nya isolatorer för att fixa till allt som älgar, rådjur och vildsvin ställt till över vintern. Det är ju fin arbetsmiljö jämfört med en industri eller ett kontor, men man blir rätt sliten.

Idag tyckte jag i alla fall att jag fixat så mycket stängsel att jag kunde flytta åtminstone 50 djur ner till nästnästa by. Fyra kilometer är lite långt för tackorna att gå när de kommer direkt från stallet och har dålig kondis så det är behändigare att köra dem i hästsläpet. Det går faktiskt att få in 50 på tre turer om man packar väl i vagnen. På bilden sitter Doff och Donna i varsin bilbur för de behövs när djuren ska lastas på utanför fårhuset och när de ska lastas av och vallas ut till betesmarken eftersom det inte går att köra ända fram.

Doff är bäst att använda när man ska lasta på djur. Han har ett osvikligt öga för de enskilda djuren i flocken och lägger extra tryck och koll på de får som har "felaktiga" idéer i skallen. Han är en riktig mästare i att förändra trycket en liten aning för att få alla djur att verkligen vilja in i transporten.

15-17 stycken 85-kilostackor går att få in om Doff verkligen säger åt dem att tränga ihop sig.

Donna är bättre att använda när man ska lasta av. Hon har lätt att släppa trycket och ge djuren det utrymme de behöver för att inte panikrusa och trängas, springa på bilen eller in i något stängsel.

Nu har alla kommit ut och lugnat ner sig - då bär det av ut mot betet som öppnar sig bakom stenmuren.

5 kommentarer:

  1. Hej Lena!
    Vad duktig du är som kämpar med stängslingen!!! Här har vi också kämpat, men mest med röjning eftersom det inte gått djur här på några år. Dra ris och grenar har ju ryggen fått smaka på denna vår, och det är mycket kvar...
    Jag kommer gärna och hälsar på snart igen!

    SvaraRadera
  2. Japp, jag vet precis vad du talar om. Det finns nästan lika mycket buskar och ris i Småland som det finns sten...

    Hör av dig när du vill så försöker vi hitta en stund att köra hund.

    Lena

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Vad ni kämpar!!! Här kämpar vi också på, men med roligare saker som att lära Wazz vissa regler :) Han har nu bott in sej och tror att han äger stället, men han har ju tre äldre bröder som talar om var skåpet ska stå! Han är en oootrolig hund som är nyfiken & ska undersöka ALLT o hittar på saker hela tiden. Vi trivs verkligen ihop o de andra hundarna accepterar honom o han dem. De har verkligen blivit ett team!! Han vet t om vad han heter nu o kommer när jag ropar ;)
    Jag skulle kunna skriva hur många positiva saker som helst (o inga negativa) men jag slutar här med fortsättning följer.......
    Kram
    Eva & Wazz

    SvaraRadera
  4. Hej Eva, roligt med en så positiv rapport. Min dotter konstaterar gång på gång att vi sålde den bästa hunden, dvs hon är fortfarande lite sur för det. Men jag vet att du jobbar mycket med dina hundar och ser till att det blir något av dem, så jag sörjer inte alls. Men du har så rätt så rätt när du konstaterar att han behöver lära sig lite regler - Wazz/Sack är typen som exploaterar allt om han tillåts. Men den goda sidan av saken är ju att en sådan hund tål hur mycket träning som helst och tar tillsägelser på ett positivt sätt. Det ska bli roligt att följa er i framtiden när det är dags att börja träna och tävla.

    Lena

    SvaraRadera
  5. Hej Eva! Så kul att Wass och du trivs ihop och att han fungerar med dina andra hundar. Jag jobbar också på med Sally för att lära henne vad som gäller. Det är också en liten dam som likt sin bror är nyfiken på allt och har en energi som aldrig tycks ta slut och så klurig att jag ibland bara står och gapar över hur hon listar ut saker o ting! Hon är ändå duktig på att förstå när det är vildags och då kryper ofta in i sin bur eller i mamma Daysis tält och gosar och vilar ihop med henne.
    Må så gott!
    Karin

    SvaraRadera