måndag 3 februari 2014

"Min hund äter fårskit när vi tränar"

Jag fick en fråga i min epost från en av bloggens läsare. Frågan handlade om något som inte är helt ovanligt och jag bestämde mig därför att svara i form av ett blogginlägg istället för till frågeställaren privat. Här kommer först frågan:

"Har ett problem jag funderat länge på.
En av mina Bc killar som nu är 2 år äter (fortfarande) så fort han kommer åt fårskit medans vi vallar :(
Ser inte honom som stressad men någon frustration måste det vara?
Vet inte vad som är rätt att göra = säga till honom ordentligt eller ........"

Ett kort svar för den som inte vill läsa så långt: 
Det här är ett klassiskt exempel på det man inom etologin (läran om djurens beteende) kallar för överslagshandling. Din hund vet inte om att den gör det, så det är både grymt och meningslöst att huta åt honom att sluta.

Och här är ett längre svar av mitt vanliga babbliga slag:
En överslagshandling uppstår i konflikten mellan två motstridiga signaler och de impulser de ger upphov till. Själva överslagshandlingen har inget att göra med de beteenden som den inre konflikten består av.

Det finns gott om exempel på männsikosidan också, som kanske är lättare att förstå. Du möter din chef i en korridor på jobbet och han/hon stoppar dig och börjar prata om en rapport som du ännu inte fått klar. Du känner hur adrenalinet flyter till och du är på vippen att skälla ut chefen för att han/hon hela tiden lägger på dig nya arbetsuppgifter så att du aldrig får arbetsro att göra färdigt rapporten. Men du hålls tillbaka av en stark önskan att slippa bråka och snabbast möjligt bli kvitt din odrägliga chef som ändå aldrig kommer att förstå dina orimliga arbetsvillkor. Vad gör du istället för att antingen ge chefen en käftsmäll eller vända på klacken och fly? Jo, helt omedvetet och reflexmässigt rättar du skenbart till din blus lite grann eller stryker din lugg bakom örat trots att frisyren redan låg där den skulle - två typiska exempel på överslagshandling som hjälper dig att inte falla offer för ditt inre tryck. Det är viktigt att förstå att en överslagshandling är helt orelaterad till själva konflikten och att den inte utförs för att uppnå ett mål.

Det är ungeför det här som händer när en hund i en inlärningssituation gäspar eller pinkar eller äter fårskit, gräs och snö. Hunden läser signaler från fåren som den reagerar på och samtidigt säger du åt den något helt annat. Om det är en förarvek eller signalkänslig hund så kanske det bara helt enkelt är så att den inte förstår vad du vill och inte vågar försöka. Man kan även hamna i den här situationen med en "hård" hund som vill mycket - den förstår egentligen inte vad vi vill eller vad den gör för fel men den har "the hard way" lärt sig att vi kan bli väldigt otrevliga under träningen och "väljer" istället att hålla tillbaka. Motstridiga signaler från fåren och föraren kan vara mycket svårt för en hund som är genetiskt disponerad både att ha ordentlig kontroll på djuren och ett stort öra åt föraren.

I stort sett alla hundar visar ibland under sin utbildning upp någon överslagshandling, och det kan just då vara en bra lösning för både dig och hunden som gör att ni båda slutar fokusera på en omöjlig konflikt. Det brukar ha löst sig av sig självt redan till nästa träningspass när hunden fått vila lite på saken. Men det är svårt när det blir en konstant vana. Att överslagshandlingen blivit en vana hos hunden måste inte bero på att vi konstant lägger felaktig eller för mycket press på den. Har den väl lärt sig att "koppla av" på det här sättet kan det bli självbelönande och därmed förstärkt.

Ibland när någon elev har en hund som reagerar med överslagshandlingar så kan jag väldigt tydligt se vilka krav/konflikter det är som utlöser beteendet. Men om man har en hund som konstant avlastar sig genom överslagshandlingar får man göra något mer radikalt än att bara lätta på pressen i vissa lägen. Några grundläggande frågor man får ställa till sig själv kan vara:
Är hunden tillräckligt tänd?
Började jag träna min hund innan den var mentalt mogen för det?
Hindrar jag hundens naturliga sätt att arbeta?
Har jag dödat min hund med för mycket okänslig mängdträning på tröga eller elaka får?
Är min hund rädd för fåren?
Har hunden förstått mitt system för belöning och bekräftelse?
Lyckas jag förklara för min hund vad jag menar eller anpassar den sig bara?

Om man känner på sig att svaret på ett antal av de här frågorna inte är riktigt det man önskar så skulle jags själv börja om hela träningen på ett helt annat sätt som bygger på trygga situationer där man bara jobbar med de bra beteenden som hunden själv bjuder på. Lägg undan kommandona ett tag och försök istället åstadkomma kommunikation - och kom ihåg att den kommunikation som träningen ska baseras på är den som sker mellan hunden och fåren. Då blir hunden snart harmonisk och orkar med att ta in även dig.

Om överslagsbeteendet mer är knutet till någon viss situation så går det att träna bort. Det första man måste göra är att bearbeta sin egen irritation och frustration över hundens beteende - din hund känner det på lukten långt innan du vet det själv. Det andra är att lära sig identifiera situationerna och alltid innan det händer ha avbrutit med att skapa en helt oväntad situation för hunden - kanske ett helt otippat kommando, eller bryt träningen helt, eller sätt på din hund ett koppel och låt den sitta och titta på medan du med glatt humör själv jobbar lite med fåren, sätt dig och drick en kopp kaffe utan att ens notera att hunden sitter och väntar. Det finns rätt många sätt att lätta på hundens förväntningar om något jobbigt och istället börja hoppa av längtan att få hjälpa till.

Jag har själv lyckats producera en gräsätare en gång för många år sedan. Det var en hund som var mycket av allt men som också behövde hjälp med väldigt mycket för att inte göra dumma saker. Jag gjorde misstaget att försöka reglera honom för hårt och hålla tillbaka dumheterna med press. Dömt att misslyckas givetvis, men jag lärde mig en nyttig läxa och fick rannsaka mig själv. Jag började om och lät honom under lång tid bara träna i felsäkra situationer där jag kunde låta honom hålla på utan korrigeringar och stopp. I ett sådant läge måste man också bestämma sig för att inte lägga någon uppmärksamhet på teknik och detaljer utan bara se till att schysst beteende leder till belöning, dvs att få jobba fritt på fåren. Det var inte en hund jag blev bekväm med men han slutade äta gräs och blev högst användbar.

10 kommentarer:

  1. Tack Lena! Är det okej att jag översätter det kort på en finsk sluten vallningsring?

    Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja sånt man lägger ut öppet på internet ska man inte försöka ha copyright på;-). Det är ju lite av meningen med internet... Och om jag verkligen skulle behöva översätta något till finska nån gång så ska jag be dig!

      Radera
  2. Skickade för tidigt... Helt super att du publicerar såna här frågor du fpr, det är ofta saker man tänkt på men inte fått tag i tankarna.
    Detta ser man ju ofta, ibland räcker det inte att man talar om dessa saker för dom, bra att kunna hänvisa till din blogg ;-)
    Anja

    SvaraRadera
  3. Förresten, nu ska jag påminna dej offentligt. Vi väntar på inälägget om inlärning av gummibandet :D

    SvaraRadera
  4. Detta var väldigt bra att läsa, jag har oxå en 2-åring som äter skit i vissa lägen och jag har känt mig väldigt frustrerad över detta så att läsa detta var precis vad jag behövde!
    Josefin

    SvaraRadera
  5. Kan tillägga att min hund är precis som din beskrivning av din gräs-ätare i slutet av inlägget och jag har hållt tillbaka dumheter (nafsande och fart) med press, jag ska ha detta inlägget i åtanke nästa träning lägga upp träningen annorlunda.
    Josefin ( igen =) )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul om inlägget kommer till nytta! Och jag slås gång på gång av hur fantastiskt lätt de flesta vallhundar har att reparera sig från misstag man gjort i träningen - de vill verkligen inget hellre än att förstå vad vi vill, och när de förstår så försvinner överslagen.

      Radera
  6. Susanne Johannesson6 februari 2014 kl. 08:40

    Väldigt bra förklarat och formulerat om ett ganska vanligt men i mångas värld svårlöst problem. Tror när sånt här händer är det lätt för en del att bara konstatera att hunden saknar koncentration, och dömer ut den. Tack för ditt givande inlägg!

    SvaraRadera
  7. Tackar också för ett bra inlägg - och mycket tänkvärt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj Ewa, så roligt du kommenterade så att jag klickade på ditt namn och kom till din blogg. Men så sorgligt att där läsa om att fina Rom blivit sjuk för livet. Men jag håller med dig - lev fullt ut och ha roligt så länge det går. Det beslutet har jag landat i med min Zack även om bogen skulle hålla längre om jag bara "söndagsvallade" lite med honom. Kram till er båda!

      Radera