måndag 23 april 2012

Kurs i delning


Igår hade jag kurs i delning för Blekinge Vallhundsklubb. På fotot är det Daniels Phil som tränar på att komma rakt på inkallning mellan två flockar. Vi gjorde avståndet mellan flockarna mindre i takt med att hundarna började fatta att de inte skulle samla ihop fåren, men vid så där 7-8 meter blev det för svårt för de flesta - helt okej med tanke på att detta var deras första delningsövningar.

Mellan flockarna hela kursen låg Seth och vaktade (ser ut som en liten mullsorkshög på fotot) - ett hedersuppdrag som passar honom lite för bra egentligen. Så fort han såg att en "elevhund" inte kom rakt på inkallning utan vred sig lite för att flanka mot någon av flockarna så spände han omedelbart ögonen i den tilltänkta flocken och sa åt dem att inte fundera på att lyda "elevhunden".

Jag tyckte alla var duktiga även om inte alla hundar var grundtränade så långt att det gick att genomföra själva delningen med dem. Innan man ställer upp hunden för att hjälpa till i själva delningen vill jag att den ska vara helt fri och obesvärad mellan flockar samt kunna arbeta koncentrerat med en flock utan att samtidigt försöka hålla koll på den andra. Den behöver också ha helt tvära flanker, så att den kan vara "staket" på sin sida flocken utan att trycka ihop fåren. Vi tränade också på "look back" på linjen mellan de två flockarna. Och allra först tränade förarna på att dela får utan hund - och det var de också duktiga på eftersom de har egna får och nötkreatur.

Men vi hade i alla fall inte tur med vädret! Det började regna när kursen startade och det slutade regna när kursen var klar.

2 kommentarer:

  1. Vi som höll tummarna för att ni skulle slippa regnet...

    SvaraRadera
  2. Det var en konstig kamera du har Lena det kändes som djuren var nämre varandra :)

    SvaraRadera