torsdag 2 augusti 2012

Lucky är Godkänd Vallhund


Ikväll - eller möjligen igår eftersom det visst hunnit gå över midnatt - gjorde Lucky sitt vallhundsprov och är nu godkänd på 89 poäng och med domarkommentaren "lyhörd, fina tempoväxlingar, bra samarbete förare & hund".

Och ja, det kändes alltigenom roligt och tryggt.Men fåren var "taggiga", så där så man hela tiden känner att smockan/bettet hänger i luften. Flyttade sig inte riktigt för hunden, ville sticka i draget efter fösningsgrinden och ställde upp sig i fållöppningen... De som hade varit där igår också sa att det var helt andra får idag och att de varit mycket trevligare under gårdagens VP, och så blir det ju ibland när fåren vet var de ska gå av och när de konstaterat att det är nybörjare de har att göra med.

Men Lucky heter Luke i efternamn, skjuter från höften och vet inte hur dåligt självförtroende stavas så det gick på räls hela vägen. Enda incidenten var i utgången då han kände av fårens attityd och nog hade skurit om jag inte givit ett nytt riktningskommando, men det tog han omgående och jag var aldrig orolig, men poängmässigt rök där en del poäng både på utgång och upptag. Sedan vågade han ligga bakom och driva hela vägen i fösningen, starkt gjort med tanke på drag och stingslighet hos djuren - många fick tyvärr flanka fram flocken för att det inte skulle gå över styr. Synd också att så många kör runt sina hundar med 80-90 % stanna-kommandon - flera av ekipagen skulle lugnt ha klarat uppgiften om hunden tillåtits jobba. Hur som helst, detta VP gick Lucky 4 månader och 12 dagar efter att han sett får för första gången i sitt liv - men jag lovar, jag har inte forcerat hans träning, han är helt säker och vill bara ha mer och svårare uppgifter, en smått otrolig hund.


Och resten av kvällen har vi haft taglagsfest för det nya huset, men Lucky tillägnades också en skål för sin insats. På bilden är det Tora o Rasmus som håller på och sätter upp kransen när taket var täckt framåt 20-tiden.Per tog fotot.

Imorgon är det dags för HD-röntgen för Lucky - det känns mer nervöst än VP även om släktstatistiken är god. Jag har också förberett med alla papper för ett Optigen-blodprov, så om röntgenbilderna ser bra ut så fixar vi det också samtidigt.


8 kommentarer:

  1. Grattis till dig och Lucky

    Daniel

    SvaraRadera
  2. Grattis Lena!
    Tror nog att dom flesta skulle vilja köra med hunden på bena,dom kanske helt enkelt inte har kunskapen/talangen att lära hunden detta.Har även gjort samma sak i början med min hund, inte för att jag ville det, utan för att jag inte kunde något annat.
    Anja

    SvaraRadera
  3. Visst är det så Anja, men det vore ju häftigt om fler fick hjälp att lära sig det på kurserna - det är ju en SÅÅ häftig känsla att kunna lita på att hunden gör sitt jobb.

    SvaraRadera
  4. Grattis Lena & Lucky, så kul att det gick bra!

    SvaraRadera
  5. GRATTIS Lena o Lucky Luke!
    Det ska bli spännande att följa Luckys utveckling och framsteg i fårhagen.
    Karin

    SvaraRadera
  6. Tillykke til dig og Lucky, Lena ! :-) Skønt at høre at det går så godt med ham - han kunne vist ikke ha fået et bedre hjem.

    Mange hilsner fra Danmark
    Hilsen Lonnie

    SvaraRadera
  7. Tack Lonnie! Han är ung och vill mycket men han jobbar stenhårt på att försöka förstå hur jag vill ha det och blir allt mer eftergiven i allt för varje dag. Men han har så mycket som är bra att jag inte formar honom ännu utan bara uppmuntrar honom att göra rätt val i olika situationer.
    Lena

    SvaraRadera