söndag 28 juni 2009

Förstapris till både Donna o Doff


IK1-tävlingarna i Maglarp hos Lottie Hansson med engelska domaren Tom Lawrenson blev en framgång för både Doff och Donna. Fina får och trevlig bana som avslutades med en smal tratt före delningen. Jag gick ut som första startande med Donna och ledde sedan med henne på 89 p ända tills jag gått med Doff som start 17 och med 90 poäng. Bägge två kändes riktigt fina och tog alla kommandon kanon. Donna är lite lättare att köra för hon är inte lika intensiv i sin attityd mot fåren som Doff. Bägge två missade dock att ta hem segern på tävlingen på grund av att de gjorde för vida utgångar. Donna landade ca 100 meter bakom djuren, och då hade jag redan börjat bli nervös efter att inte ha haft henne i sikte när hon försvann bakom kullarna. Hon kom ändå upp klockrent bakom djuren och sedan gick allt på räls. Men den för stora utgången kostade oss 4 poäng vilket var det som tog ifrån henne översta platsen på prispallen. Doff gjorde också en för stor utgång men insåg sitt misstag själv och dalade då in lite snett mot djuren vilket gjorde att jag blev tvungen att korrigera med några signaler - poängavdrag där också men i upptaget istället för utgången. Vi får gratta Christer Palm och hans Kee till vinnarplatsen istället - Kee hade en helt lagom stor utgång och sedan en fin runda.

Jag stod kvar vid posten under hela triangeldrivningen och körde både Doff och Donna som en IK 2-bana, så det känns fint med de här resultaten, särskilt bra känns det med Donna att hon kan fokusera på vallningen och inte spänner sig och blir dåligt kontaktbar så fort hon hamnar i en ny miljö. Doff hade ett förstapris redan från förra året när han gick sin första IK1 på Gotland, men i år siktar vi på att kvala in till Unghundscupen så det är inte i vägen med lite poäng.

Tidigare på dagen hade vi varit på en IK2 i Andrarum - hos Åsa och Bosse är det alltid så bra tävlingar med bra får och spännande stora banor på de vackra kullarna kring slottet, och alltid härligt svårt att få in fåren i fållan, där hundarna måste ligga helt rätt och inte för nära om det ska lyckas - sådana tävlngar gillar jag. Donna var mer spänd där men ändå en stor förbättring jämfört med Öland. Hon hittade tyvärr inte fåren, tog två omdirigeringar fint men skar sedan linjen och försvann bland kullarna så det blev att bryta. Men hon var mycket kontaktbar och vände sig om flera gånger och bad om anvisningar om var hon skulle gå för att hitta djuren, och det är ett mycket stort framsteg att Donna söker kontakt och råd istället för att bli väldigt ensam. Doff hittade inte heller djuren och lyckades skära och hamna uppe på kullarna också, men där fick jag syn på honom och kunde ge honom ett stort "turn back" åt höger som han tog jättefint. När han väl hittat djuren gick han jättefint och tog varenda liten signal och slutade på 62 poäng trots att han missat alla 19 i utgången och några till på ett snett upptag från "fel" håll. Hade han hittat djuren direkt så hade han faktiskt kommit femma eller sexa på en krävande bana och det känns skönt att ha i bagaget. Men man vinner inga tävlingar så länge man har några "om inte", så det blir till att åka bort och öva bägge två på några långa hämt med dolda får. Här på gården i Småland har vi stenmurar ca var 75:e meter så det går inte att träna långa hämtningar här hemma.

Mysigt att vara hemma igen tyckte Seth och hoppade upp i famnen för att ge mig en av sina specialkramar som han börjar bli lite för stor för (men han har inte fattat det än).

2 kommentarer:

  1. Hejsan Lena och hela hundgänget.
    GRATTIS till de fina resultaten. Seth ser nog till att lägga beslag på dej, så inte Spike får en chans. Men han ser väldigt söt ut där han sitter. Ha det bra.

    SvaraRadera
  2. Ja, Spike är mycket sötare enligt alla bedömare - trefärgad och lockig och ståöron-;) - men min Seth är SPECIELL och han ser så härlig ut i vallningen att jag längtar till nån gång i höst när det blir dags att ta tag i honom. Hörs & ses! Lena

    SvaraRadera