söndag 20 mars 2011

Drivnings-clinic del 2


Hemma igen efter ett dygn på födelsedagsfest på Wanås gods utanför Halmstad. Hundarna har suttit på pang och haft tråkigt under tiden så träningen i eftermiddags gick super och jag fick inspiration till ett nytt avsnitt av drivningsclinicen.

Det kan låta hur bakvänt som helst, men en viktig förutsättning för att hunden ska kunna driva självständigt är harmoniska flanker. Det betyder:
> ingen "hetta" även om det är trångt läge eller drag
> inga jättebågar där hunden släpper kontakten med djuren, särskilt inte om den gör det för att den förutser drag eller flykt hos djuren
> ingen speed upp till kl 12 som avslutas med en grov överflank

Givetvis vill jag att en hund ska kunna lägga i en ny växel på flanken när det verkligen behövs. Men det vanligaste är att hunden lägger i den växeln själv för att den har något i huvudet som inte är bra.

Jag är alltså tillbaka i det här med hundarnas behov av att känna kontroll på flocken. Har den för stora, för små eller för snabba sidorörelser så är det för att den inte tror sig om att ha kontroll - eller för att vi tränar hunden på ett sätt så att vi hindrar den att ha en naturlig kontroll och kontakt med djuren.

Att hunden har bra flanker är alltså en förutsättning för en harmonisk kontroll, och därför måste hunden ha med sig harmoniska flanker i bagaget innan man börjar träna den att driva självständigt.

Även en hund av drivande typ som har lätt att känna kontroll under själva drivningen måste ha med sig harmoniska flanker innan drivningen som arbetsmoment kan bli lugn. Annars kommer den så fort den ska byta riktning eller om det är drag att spänna sig och speeda.

En hund som är mer av den flankerande typen som gärna släpper kontakten under tiden som den ska flanka från punkt A till punkt B behöver man istället "jobba in" så att den kan promenera på flanker runt fåren. Givetvis utan att börja glida eller eye:a.

Det finns många ställen där man kan kolla av att hunden är harmonisk i flankerna, t ex:
> Ställ fåren vid ena sidan i t ex en 25:a. Skicka hunden att gå mot dem medan du själv står kvar vid motsatta sidan av 25:an. När hunden har ca fem meter kvar lägger man den och ber den gå runt djuren till kl 12. Åt båda hållen ska det gå lika lugnt och fint, ingen tajtning, inget eye:ande, ingen speed, och endst en måttlig överflankning.
> Eller bara vanlig cirkelträning på en plats där det är lite drag. Hunden ska kunna gå välavvägt åt båda hållen, ur och i balans utan att bli för vid eller för tajt för att svara upp på draget.
> Gå runt och valla med hunden i förarbalansläge. Gå långsamt rakt mot ett staket, ända fram till staketet, och vänd sedan 180 grader rakt ut från staketet. Hunden ska utan stödkommandon kunna fortsätta att jobba bakom djuren på ett välbalanserat sätt och avstånd. Den får alltså inte tveka att gå in mellan djuren och staketet när du vänder ut med djuren bakom dig, den ska inte vilja vända och möta upp för att stoppa, och den ska inte rusa in bakom och ut på andra sidan med en grov överflankering.

Allt detta är alltså övningar där hunden både får och ska ha god kontakt med djuren på ett lagom avstånd utan att spänna sig. Jag växlar mellan en massa sådana här övningar tills hunden själv hittat sina flanker. Det tar längre tid än att trycka ut flankerna, men å andra sidan är det hållbart i längden och det sitter i kroppen på hunden istället för på det yttersta lagret fernissa som hunden har så länge den är nära oss och det inte krisar. Zack har mycket bättre flanker nu än för två veckor sedan när vi började träna. Hans flanker är mindre men harmoniska och det är inte stor dramatik för honom längre, och det blir inte heller stor dramatik för fåren med nya upptag när en spänd hund som släppt kontakten gång på gång kommer in och ska återuppta den. Alltså blir vallningen mindre ryckig, hunden lugnare och snart blir det en god spiral i träningen.

På filmen är Seth ett år och jag tränar honom att ha jämn kontakt med djuren i den dragkänsliga miljö som den här långsmala rastgården är. Ibland är han lite för tajt och ibland lite för snabb, men på det stora hela har han börjat känna efter riktigt bra hur han ska flanka för att kunna fortsätta gå med fåren utan att det blir vare sig stopp eller spring. Nu ett år senare är han helt super på att tryggt driva omkring djur på hur dragiga fält som helst utan hjälp med stopp och flanker.

5 kommentarer:

  1. När man läser det så låter det så enkelt...men hur sjutton får man ner farten, när man har en hund som gärna har full fart när hon flankar och även har bråttom upp i balans...

    SvaraRadera
  2. Jamen det är just för att hon inte känner sig säker på kontrollen - då får de bråttom att ta sig till en punkt där de kan göra ett nytt upptag. Ta in henne i en 25:a och dela upp flankerna i tårtbitar som bara är några klockslag i taget. GÅÅÅ MED henne runt (till en början får man ibland ha en lina), byt håll rätt ofta i de mest oförutsedda positioner. Efter ett tag kommer hon att inse att hon inte behöver ta sig till kl 12 för att få kontroll och att det inte är panik med någonting. En förutsättning är givetvis att du har ett bra stopp på henne så att hon inte hela tiden springer dit hon själv tänkt sig innan hon stannar (lina igen). Ett ligg-kommando ska inte betyda "sluta valla" för då är det negativt och stressande och en hund med mycket vallning som din kan inte samarbeta. "Ligg" ska betyda "ligg ner och lyssna noga så ska du få en ny anvisning av mig". Jag lovar att det funkar. Zack hade eld under fötterna när vi började träna för två veckor sedan och tog sats som om han skulle till månen fast han bara skulle runt djuren. Nu spankulerar han rätt lugnt runt djuren även ute på öppet fält och är inte alls på väg ända till kl 12 (om det inte är fööör mycket drag). Han börjar även kunna lyda och göra en sansad flank som inte är för tajt när jag ber honom att gå åt det hållet som är det längsta för att få kontroll på djur som vill dra. Med Seth som är på filmen var det tvärtom. Han hade varit en helt värdelös drivare idag om han fått ut och springa så långt från djuren som var naturligt för honom - då var han jättelugn. Han är konstant inplockad på flankerna tills han kunde gå som på videosnutten utan att spänna sig p g a närkontakten. Bestäm dig för en målbild hur det ska se ut när ni går runt och flankar och plockar med djuren inne i 25:an, nita dit den bilden riktigt hårt i huvudet på dig själv så kommer snart Jem att känna av det och göra på det sättet. Dessa hundar är experter på att läsa våra tankar (på gott och ont-;)).

    SvaraRadera
  3. du är så himla bra på att förklara Lena, du borde skriva en vallningsbok! De som finns är ganska omoderna och inte alls anpassade till svenska förhållanden...

    SvaraRadera
  4. Håller med Eva....
    Grattis till brorsan Zack 2 år idag.....

    SvaraRadera
  5. Ojdå, Zacks datum hade jag inte stoppat in i huvudet ännu. Men han har haft en innehållsrik och givande dag, fast utan maffigt märgben som det ska vara när det är fest.

    Så snälla omdömen ni har, tack. Just nu har jag precis skrivit ett nytt kurshäfte åt SVAK, så först blir det till att ta kritik och lärdomar av det...

    SvaraRadera