onsdag 18 januari 2012

Om hundar som inte äter

Just inkommen efter morgonens motionsrunda för hundarna (och för mig också som god bieffekt) genom Smålandsskogarna. Med i gänget var förutom min egen flock en kille som varit här några veckor på träning. När han lämnades in följdes han som så ofta av ägarens kommentar "han äter väldigt dåligt". Det tog ovanligt lång tid för den här hunden - nästan en vecka - men sedan dess är han den ivrigaste när han ser signaler på att mat ska serveras. Det börjar rinna ur mungiporna så fort han ser att jag närmar mig sköljrummet i lagården där hundmatstunnorna finns och han dansar värsta freestylen runt mina fötter på väg till hundgården där maten serveras.

Jag har aldrig haft en hund som inte äter så fort maten serveras, men varför är det så många som suckar över att hunden inte äter?

Jag tror att vi i omsorg om våra hundar glömmer bort vad de är för djur. De är rovdjur och flockdjur. Alltså är de skapta för att anstränga sig för sin föda och överlevnad, de behöver förflytta sig långa sträckor för att få sitt byte, de klarar att vara utan mat en viss tid om de inte lyckas, och de är beroende av en rangordnad flock för sin överlevnad.

Nu kan vi ju inte släppa ut våra hundar till att föda sig själva, men jag har med mig det här tänket. En hund behöver röra sig tillräckligt, den behöver ställas inför kravet att prestera något, den behöver inse att den har en given plats i flocken och sköter den sig inte där så blir den utan mat.

Alltså är jag noga med motionen, rejält med motion - viktigare än många tror för många hundars harmoni. Och prestationen, är det inte vallningsträning så har de ändå krav på sig att sköta sig och vara uppmärksamma. Och det ska vara väldigt klart för dem att de är beroende av att anpassa sig till flocken för att de ska få del av flockfördelar som mat, en varm sovplats och trygghet. Följaktligen serverar jag ingen mat på morgonen innan de varit ute på motion eller träning. Ibland hoppar jag över något mål mat. En hund som kommer ny daltar jag inte med utan den sätts på en låg rang tills den är mogen att med pondus skaffa sig den plats i flocken som den är värd - det blir den mest harmoniska introduktionen i en ny flock. En hund som försöker klättra i flocken utan att vara värd det kan bli utan mat när de andra får.

Tro inte att mina hundar inte får den mat de behöver, de har lagom hull och fin päls, men maten serveras på villkor som är naturliga för en hund. Och då äter de omedelbart när den serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar