Detta har lett till en etablering av resonemanget att man utan problem kan para en anlagsbärare med en normal individ. Hälften av avkommorna i en sådan kull är anlagsbärare men ingen är sjuk. Konstigt nog har kunskapen om sjukdomens nedärvning inte lett till acceptans för att man parar en sjuk individ med en normal. Inte heller i det fallet resulterar parningen i några sjuka individer - däremot är alla avkommorna anlagsbärare.
Sett utifrån den enskilda uppfödarens synvinkel kvittar det alltså om en av parterna är sjuk eller enbart anlagsbärare så länge som den andra parten i parningen är normal. Båda fallen leder till att man slipper sälja valpar som är drabbade av ögonfel. Är det så mycket sämre att alla valpar är anlagsbärare än att hälften är det? Är det kanske känslomässigt fel att använda en defekt individ i avel? Logik är ju inte allt här i världen och jag är alltid nyfiken på vad som driver fram till synes ologiska ställningstaganden.
Så här ser alltså nedärvningen ut när arvsgången är recessiv, dvs att det endast är när man parar anlagsbärare och/eller sjuka individer med varandra som det föds valpar med ögonfel.
Förälder 1
|
Förälder 2
Normal
|
Förälder 2
Anlagsbärare
|
Förälder 2
“Sjuk”
|
Normal
|
Alla normala
|
½ normala
½ anlagsbärare
|
Alla anlagsbärare
|
Anlagsbärare
|
1/2 normala
1/2 anlagsbärare
|
¼ normal
½ anlagsbärare
¼ sjuka
|
½ anlagsbärare
½ sjuka
|
“Sjuk”
|
Alla anlagsbärare
|
½ anlagsbärare
½ sjuka
|
Alla sjuka
|
Med hjälp av gentestet kan man alltså öka antalet individer som går i avel (ökad avelsbas) eftersom man även kan använda individer med defekt(a) gen(er). Men om vi bortser från den enskilda uppfödarens drivkraft att leverera friska valpar med alla andra önskvärda egenskaper och istället tittar på populationen som helhet, hur slår det då på längre sikt med en policy som säger att det är OK att bedriva avel med kända defekta gener? Jag är alltså tillbaka vid den fråga jag inledde den här texten med. Utan att vara matematiskt utbildad för att räkna ut hur fort, så är det ju uppenbart att man med den här policyn rätt snabbt ökar antalet anlagsbärare, i alla fall om som andelen anlagsbärare i utgångsläget är mindre än andelen normala individer. Alltså: på sikt minskar andelen individer som är möjliga att använda i avel.
Om man börjar med en population där problemet fortfarande är litet, så skulle man snabbt komma ner till nästan nollförekomst av den defekta genen om man strikt endast använde normala individer i avel. Hos den vanliga collien är ju detta inte längre möjligt utan man måste avla på individer som till fenotypen (alltså yttringen av genotypen) är lindrigt drabbade. Men hur är det hos Border Collien i Sverige? För skojs skull räknade jag de hanar som ägarna lagt in på SVAKs täckhundslista (finns det någon annan rasklubb som har en täckhundslista som skapas på detta sätt?). I de tre kategorierna sammanlagt (få avkommor/många avkommor/borttagna) finns 46 hundar. Av dem är 7 gentestade anlagsbärare av CEA, 18 är gentestade normala och övriga 21 är ej testade. Om vi antar att fördelningen mellan anlagsbärare och normala är densamma bland de ej testade hundarna som bland de testade så är alltså 28 % av täckhundarna anlagsbärare. Om det är så illa i hela populationen är vi snart i en situation där ganska få hundar går att använda i säker avel (dvs där inga sjuka individer produceras).
Hur mycket motstånd finns det ute i landet mot att t ex under en treårsperiod endast använda normala hundar i avel? Det skulle ju resultera i fler användbara hundar på lite sikt.
Hela mitt resonemang är helt isolerat till en enda egenskap, medan det är massor av egenskaper vi vill ha tillgång till i avel och uppfödning. Men mina funderingar handlar faktiskt om huruvida det går att bredda avelsbasen genom att tillfälligt minska den - kanske är jag ute och cyklar men det vore roligt att få lite synpunkter och åsikter. Optigens DNA-test av CEA har givit möjlighet till vetskap om vilka hundar som bär på defekten - men att ha tillgång till vetskap är inte alltid lätt och konfliktfritt. Det kräver ju ett ställningstagande.
Om CEA vore enda risken, så kunde det säkert vara värt och pröva. Men sen finns det ju hd-fel, ocd, epilepsi mm. När man plockat fram dessa cea-normala utan föregående risker, vad blir det kvar? Är dom som bli kvar verkligt bra hundar, med såna vallningsegenskaper man vill ha...? Inte lätt det här.
SvaraRaderaDet är ju precis den här problematiken jag försöker bolla. Just nu är det så som du skriver, att det är lättare att navigera mellan olika sjukdomsrisker och ändå få fram bra vallhundar om vi accepterar att en förälder är bärare av CEA. Men det beteende vi har för att hantera genetisk information om CEA-förekomst hos en del individer kommer att öka andelen individer som är anlagsbärare. När ca 50 % av populationen som en följd av dagens policy blivit anlagsbärare har vi istället målat in oss i ett hörn där det finns betydligt färre möjligheter att navigera mellan olika sjukdomsrisker samtidigt som det övergripande målet är att få fram hundar med bra vallningsegenskaper. Då är kanske en extraordinär restriktion under 3-5 år ett ganska litet offer för framsteg med rasen? Idag verkar ju ca 75 % av individerna i rasen vara normala, och då är det ganska lätt att komma överens om en restriktion eftersom den knappast kommer att vara ett hinder för övriga avelsframsteg. Kanske SVAKs avelsråd skulle försöka få någon populationsgenetiker att räkna på vilket resultatet skulle bli? Jag är inte för lagar och förbud men tror på förändringar med hjälp av tydlig pedagogiskt utformad information.
RaderaJag tycker att det skulle vara vettigt vi vill ju knappast hamna i samma situation som hos många andra raser med flest sjuka hundar. Men det är inte helt lätt när det finns många andra egenskaper att ta hänsyn till också. Det föds väl också ganska mycket fler valpar än det behövs vallhundar så lite färre kullar kanske inte gör någonting.
SvaraRaderaIntressanta funderingar :)
SvaraRaderaLite genetikutbildad är jag, men ingen yrkesmänniska i frågan.
Jag tror att man inom alla raser där gentest finns måste vara väldigt tydlig med vilka hundar som verkligen är sjuka. Går man på för hårt fram i sin retorik blir det lätt så att "vanliga valpköpare" tror att det är något fel på deras hund om de köper en anlagsbärare. Eftersom detta med CEA test troligen bara är ett av måååååånga test man kommer att kunna göra framöver så blir det snabbt ohållbart om alla anlagsbärare för olika sjukdomar räknas som sjuka (känslomässigt).
Jag tror att det är lite hårt med en rekomendation som utesluter alla anlagsbärare. Främst pga de signaler man ger om "allvarlighetsgrad". En rekomendation från ett avelsråd där man säger att man helst skall sträva efter att para fria med fria, i andra hand anlagsbärare/affekterad med fri och aldrig anlagsbärare/affekterad med anlagsbärare, så tror jag att andelen anlagsbärare succesivt kommer att minska ändå.
MEN det viktigaste av allt, för en hel ras, kommer i mina ögon alltid att vara att ingen enskild hund används i för stor utsträckning...
Om det blev luddigt förklara jag gärna mer om hur jag menar ;)
/Tove Ekman
Jag håller absolut med dig Tove om att det är viktigt att inte skrämma upp "vanliga valpköpare". Ingen valp idag säljs med avelsgaranti - i så fall skulle priset vara betydligt högre - och när man bara köper en valp för att använda den till hobby eller arbete så gör ju anlaget inget alls. Jag har själv en högt värderad och älskad anlagsbärare-;). Alltså inget problem för den enskilda hundägaren - problemet är om anlagsbärarna tillåts bli så många att det begränsar urvalet hundar som går att använda i säker avel.
SvaraRaderaTroligen kommer i takt med att medvetenheten ökar väldigt få hanar med okänd status att användas som avelsdjur, och i den mån hanar som är anlagsbärare används kan man anta att det är för att de verkligen representerar en stamtavla eller egenskaper som man mycket gärna vill komma åt. Så det hela kommer säkert att regleras av "marknaden".
Bland tikarna är det nog fler som kommer att användas trots att deras status är okänd eller de är anlagsbärare eftersom det är tikägaren själv som bestämmer över hundens reproduktion (till skillnad från hanhundsägaren som bara kan vänta på att bli tillfrågad). Men en tik har ju för det mesta betydligt färre avkommor än en hane. Och som du så riktigt påpekar så blir problemet med en enskild avelshund stort endast om de snabbt används till många kullar och därför efter några år finns i nästan varenda stamtavla i andra generation. Så är ju tyvärr fallet med en del BC-hanar som använts mycket trots att de inte varit testade. De får ett mycket stort inflytande över aveln.