måndag 21 september 2009

Doffs gentest är klart






Nu har vi fått svar från Optigen i USA på Doffs gentest för CEA som är en ögonsjukdom som leder till dålig syn, blindhet eller i allvarliga fall näthinneavlossning. Svaret visar att Doffs genuppsättning är normal för den här egenskapen, vilket innebär att han inte är anlagsbärare och att valpar som han blir pappa till inte kan utveckla CEA även om tiken är anlagsbärare.

Tyvärr finns anlaget troligen i rätt många BC då flera populära täckhundar både i Storbritannien och här i Sverige visat sig vara anlagsbärare. Och när Doff nu började få lite förfrågningar på parningar och några av tikarna är misstänkta anlagsbärare så tyckte jag att det var lika bra att bringa klarhet i hur det stod till med Doff. Hans berömda morfar, Serge van der Zweeps Roy, med oerhört många avkommor ute i Europa visade sig tyvärr vara anlagsbärare efter att jag använt honom som täckhund på Nettle, så det fanns ju en risk att anlaget följt med. Roligt att det inte var så!

2 kommentarer:

  1. Härligt att han är ok! Det måste vara skönt att få veta för de tikägare som kastat sina blickar på honom.

    När kommer de första valparna?

    Ha det gott Karin

    SvaraRadera
  2. Haha, om 7 veckor om det tog sig. Men det gjorde det nog för det var precis rätt dagar i slutet av löpet och 2 bra parningar. Kommer snart en bild på damen.

    SvaraRadera