tisdag 16 oktober 2012

Ögonlysta

Hela gänget ögonlystes igår - ja även Zack trots att han nog får anses utesluten för avel, men det kan ju ändå vara skönt att veta att han inte har några ögonproblem. Allt såg jättefint ut på alla.

2 kommentarer:

  1. hej och tack för senast! Trevligt, inspirerande och lärorikt. jag letade på inlägget som jag refererade till när vi pratade om hundar som inte förstår press och det var Mae du skrivit om, det var den här formuleringen som gjorde mig nyfiken. Så hur bar du dig åt?

    "Eftersom hon inte förstår press så är det väldigt svårt att förklara för henne att hon ska hålla tempo och avstånd ända fram. Och eftersom hon har så exceptionellt sätt att ta kontakt med djuren och balansera dem så kan hon gå hur fel som helst och hon lyckas ändå ta dem dit hon ska på ett bra sätt. Och hur ska jag då förklara att hon gör fel? Jag får försöka hitta någon utmaning för henne med springiga djur och mycket drag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Ewa för engagerat deltagande och givande input - kul att ses!

      Numera svarar Mae på tilltal och press i träningen.

      Det inlägget skrev jag när jag haft Mae i fem veckor. Då förstod hon verkligen inte människor - man kunde fjäska för dem och bli lite klappad och få mat men kom det till får (eller något annat viktigt) så stängde hon igen alla kanaler. Men med tiden har hon utvecklat en äkta tillgivenhet till mig, och givetvis har det haft betydelse för att hon nu funnit att det bästa valet är att jobba enligt mina anvisningar.

      Men att hon körde helt efter egen GPS första halvåret jag hade henne var inget som gick att ändra på med hjälp av det som vanligtvis kallas för "dominans och ledarskap". Hon behövde någon som både socialt och i vallningen inte gav sig utan envist tvingade henne att svara samtidigt som jag bjöd på både tydliga regler (=trygghet) och mycket vallning. Så småningom har det blivit viktigt för henne att jag är nöjd och i samma takt har hon öppnat kanalerna och söker efter rätt beteende om jag är missnöjd.

      Som du ju också vet nu efter två dagar ihop med mig är att jag inte vill hota en hund på sådant sätt att man tar ifrån den vallningen, utan jag försöker hitta sätt att korrigera så att hunden själv hittar rätt beteende och kan få fortsätta jobba - det tror jag är viktigt för alla men särskilt mycket när hunden sorterat ut människor och betraktar dem som hinder för arbetet.

      Men att hon nu svarar bra på press betyder inte att hon är snabb att upptäcka den, och anledningen till det ligger i hundtypen: för starkt eye och koncentration, extremt välbalanserad bakom djuren och har koll inte bara på flocken utan också på individerna i flocken. För mycket "huvud" m a o som stjäler kapacitet, så när jag tränar henne så börjar jag med att köra igång snabbt och stort så att hon inte får en chans att gå in i djup koncentration - metoden fungerar utmärkt. På tävling har man ju inte denna chans till "uppvärmning" så där blir hon för långsam på flankerna - driver hur välbalanserat som helst och behöver inga stopp, men tar för lång tid på sig att flanka och får inte upp farten förrän hon kommer till delningsringen och närarbetet - en hund som inte snabbt och villigt flankar har inte på en tävlingsbana att göra-;), det är bara att konstatera, drivet däremot klarar de sig ofta bra utan.

      Mae är två och ett halvt år snart (och under de elva månader jag haft henne har hon utvecklats oerhört) så det är väl inte riktigt schysst mot henne att redan sortera ut henne som ej träningsbart "naturbarn". Å andra sidan är hon så naturligt skicklig på så många saker att det inte gör mig så mycket om det slutar med att jag bara använder henne som arbetshund där hon fungerar utmärkt och många gånger är mitt första val när vissa saker ska göras.

      Lena

      Radera